ALMANYA İzin Yolu REHBERİ
VİZE
Covid-19 Bağlamındaki Güncel Vize Uygulaması
Covid-19 süreci kapsamında Türk vatandaşlarının vize işlemleri için hâlihazırda özel koşullar bulunmaktadır. Bu bağlamda Türkiye’den Almanya’ya olan seyahat kısıtlamaları devam etmektedir. Bu kısıtlamalar, hem vizeli girişler hem de vizesiz girişler için geçerlidir. Vizesiz girişler: 180 günlük dilim içinde 90 günü geçmeyen ziyaretler için T.C. Hizmet/Hususi/Diplomatik Pasaport sahipleri (yeşil, gri ve siyah pasaport sahipleri), mesleki faaliyette bulunmama koşuluyla vizesiz seyahat edebilirler. Vizesiz seyahat söz konusuysa, sınır kontrol noktalarında seyahat kısıtlamalarından muafiyeti belgeleyen uygun belgeler ibraz edilmelidir.
Ülkeye giriş kısıtlamalarına yönelik istisnalar hakkında detaylı bilgiye Almanya Federal İçişleri Bakanlığı’nın sayfası üzerinden erişilebilir:
Kısıtlamalar ışığında, ancak aşağıda geçerli zorunlu sebeplerden ötürü Almanya’ya istisnai şartlarda seyahat yapılabilmektedir. Seyahatten önce elektronik ortamda ülkeye giriş kaydı yapılmalıdır. Ülkeye girişte COVID-19 testinin ibraz edilmesi mecburidir. Ayrıca, geçerli karantina uygulamaları dikkate alınmalıdır.
1. Zorunlu hallerde aile ziyaretleri: Ölüm/cenaze, düğün, kendi çocuğunuzun yakın zamanda Almanya’da doğumu
2. İşveren tarafından Almanya’ya gönderilmiş olan makinelerin/tesislerin montajı/bakımı/onarımı ve işletme açısından önemli bir nedenle gerçekleşmesi gereken kaçınılmaz iş seyahatleri
3. Fuar katılımcıları ve fuar ziyaretçileri (fuar standı kurulumu için gerekli personel buna dahil değildir)
4. Alman vatandaşlarının veya AB ülkesi vatandaşlarının veya Almanya`da ikamet izni olan üçüncü ülke vatandaşlarının eşlerinin gerçekleştirecekleri geçici aile ziyareti
5. Alman vatandaşlarının veya AB ülkesi vatandaşlarının (sadece beraber seyahat etme koşuluyla veya mekânsal ayrılık sonrasında Almanya`da tekrar bir araya gelme söz konusu ise) veya Almanya`da ikamet izni olan üçüncü ülke vatandaşlarının (sadece Almanya`da tekrar bir araya gelme söz konusu ise) uzun süreli hayat arkadaşları
6. Çok kısıtlı koşullara bağlı olarak tıbbi tedaviler.
7. Uluslararası yük taşımacılığında çalışan tır şoförleri
Genel Uygulama
Umuma Mahsus Pasaport hamili iseniz, Almanya’ya girebilmek veya transit geçebilmek için bu ülkenin dış temsilciliklerinden vize almanız gerekmektedir. Ancak, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, Lüksemburg, Portekiz ve Yunanistan gibi Schengen ülkelerinde yasal ikamet izniniz bulunuyor ise, Almanya’ya vize almadan girmeniz veya bu ülkeden transit geçmeniz mümkündür. Schengen üyesi olmayan AB ülkelerinde ikamet eden vatandaşlarımızın seyahatlerinden önce bulundukları ülkelerdeki Federal Almanya temsilciliklerine müracaat ederek, vize almaları gerekmektedir.
Hizmet, Hususi (Yeşil) ve Diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Almanya’ya yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Hususi pasaport hamillerinin Almanya’ya yapacakları turistik seyahatlerinde pasaportlarının seyahat tarihlerinin sonrasında halen en az üç ay geçerli olması gerekmektedir. Ayrıca, hususi pasaport hamili vatandaşlarımızın özel amaçlı ziyaretlerinde, Alman sınır polisi, maddi teminat olarak günlük 45 Euro nakit para veya kredi kartı, kalınacak süre için geçerli sağlık sigortası ve dönüş uçak bileti ibraz edilmesini talep etmektedir. Alman makamları, hususi pasaport hamili vatandaşlarımızın görev icabı yaptıkları resmi ziyaretlerinde kolaylık sağlandığını, maddi teminat aranmadan Almanya’ya giriş yapmalarına izin verildiğini, ancak özel seyahatlerde Schengen Anlaşmasının 7. maddesinin 3. bendi uyarınca maddi teminat ve diğer koşulların arandığı belirtmekte, kişinin sadece hususi pasaport sahibi olmasının Almanya’ya giriş ve ikamet hakkı sağlamadığını, seyahatin amacına göre değerlendirme yapıldığını belirtmektedir.
YOL GÜZERGAHI VE SINIR KAPILARI
Önerilen Güzergah
Vatandaşlarımız, Almanya-Türkiye güzergâhında giriş ve çıkış yapacakları ülkelere bağlı olarak birden fazla seçeneği göz önünde bulundurabilirler. Bununla birlikte, en kısa güzergâhlar bakımından aşağıdaki yollar izlenebilir.
Hollanda’dan hareket eden ve Almanya-Avusturya üzerinden ülkemize gitmeyi planlayan vatandaşlarımız, A-61 numaralı otoyol üzerinden Kuzey Ren Vestfalya ve Rheinland-Pfalz Eyaletlerini kat ettikten sonra, A-6 numaralı otoyol üzerinden Baden Württemberg Eyaleti’ni geçebilir, Bavyera Eyaleti’ndeki A-7 ve ardından A-8 numaralı otoyollar üzerinden Münih’e, Münih’ten de yine A-8 numaralı otoyolu takip ederek Avusturya’nın Salzburg şehrine ulaşabilirler.
Belçika’dan hareket eden vatandaşlarımız ise, A-60’dan Trier şehrine ulaştıktan sonra, A-1 ve devamındaki A-62 numaralı otoyolları takip ederek Kaiserslautern’e ulaşabilir, devamında A-6 yolunu takip edip, A-61’e (Ludwigshafen yol ayrımından) geçebilirler. A-61 numaralı otoyol, vatandaşlarımızı, Baden Württemberg Eyaleti’ndeki A-6 numaralı otoyola götürecek olup, bu noktadan sonrası yukarıda anlatılmıştır.
Fransa ve Kuzeybatı Avrupa istikametinden gelen ve Baden-Württemberg’den karayoluyla geçecek olan vatandaşlarımız Karlsruhe-Stuttgart-Münih (A8) veya Hockenheim-Heilbronn-Nürnberg (A6) güzergâhını izleyerek Bavyera Eyaleti’ne ulaşabilir, ardından yukarıda da belirtildiği üzere A-6, A-7 ve A-8 otoyollarını takip ederek Avusturya’ya intikal edebilirler.
Kuzey Bavyera’dan geçerek Avusturya üzerinden ülkemize gidecek vatandaşlarımızın A9 ve A8 numaralı otoyollardan Münih-Salzburg güzergâhında seyahat etmeleri; İtalya üzerinden ülkemize gidecek olan vatandaşlarımızın ise A9 ve A95 otoyollarından Münih-Innsbruck güzergâhında veya A7 ve E43 otoyollarından Ulm-Bregenz güzergâhında seyahat etmeleri tavsiye olunur.
Okulların Tatil Dönemleri
Önemli Not 1: Vatandaşlarımızın seyahatlerini okul tatil başlangıcı ile hafta sonuna denk getirmemeleri uygun olacaktır. Okul çağında çocuğu olan vatandaşlarımız, okuldan yazılı izin almaksızın, okul tatil döneminden önce çocuklarıyla birlikte tatile gitmeleri halinde sınır kapılarından geri çevrilmekte, keza, dönüşlerini tatil bitiminden sonraki bir tarihte yapmaları ve mazeretlerini belgelendirmemeleri durumunda para cezasına çarptırılmaktadır. Bu çerçevede, vatandaşlarımızın tatil düzenlemelerini yaparken okul tatil tarihlerini dikkate almaları önem taşımaktadır.
Önemli Not 2: Münih üzerinden Avusturya’ya otomobil ile seyahat edilecek ise, Avusturya sınırı geçilmeden uygun bir benzin istasyonundan otoyol pulu (Vignette) alınması gerekmektedir. Sözkonusu pul satın alınmadan Avusturya otoyollarında seyahat edilmesi halinde, önemli miktarda ceza ödemek zorunda kalınabilmektedir.
GÜMRÜK
Gümrüklerde AB mevzuatı geçerlidir. Aşağıda kayıtlı ürünlerin kişisel ihtiyaç/kullanım kapsamında vergisiz ve gümrüksüz olarak Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerden AB üyesi ülkelere getirilmesi mümkündür.
1) Tütün ürünleri:
– 200 adet sigara
– 50 adet yaprak sigara
– 250 gr. pipo tütünü
Bu oranların, 40 adet sigara, 20 adet yaprak sigara ya da 50 gr pipo tütünü olarak sınırlandırılması da mümkündür.
2) Alkollü içkiler:
– Toplam 1 litre olmak üzere alkol ve alkol oranı % 22’nin üzerindeki alkollü içecekler
– Toplam 2 litre olmak üzere alkol oranı %22’nin üzerindeki alkollü içecekler
– 4 litre köpüksüz şarap
– 16 litre bira
3) Benzin:
– Motorlu ulaşımın her çeşidinde aracın standart benzin deposunda yer alan miktar
– Taşınabilir ayrı bir bidonda 10 litreyi geçmemek kaydıyla taşınan benzin
4) Diğer ürünler (Parfüm, kahve, çay, elektronik eşyalar vb .):
– Deniz ve hava yoluyla yolculuk yapanlar için değeri 430 Avro’ya kadar olan ürünler
– Deniz ve hava yoluyla yolculuk yapanlar için değeri 430 Avro’ya kadar olan ürünler
– Diğer yolcular için değeri 300 Avro’ya kadar olan ürünler
– 15 yaş altı yolcular için değeri toplam 175 Avro’ya kadar olan ürünler. Kişisel bagajlar (bavullar) ile kişisel kullanım için öngörülen ilaçların değeri bu kapsamda değerlendirilmemektedir.
Şahıslar, seyahatleri sırasında kullanacakları miktarda ilacı beraberlerinde taşıyabilirler. Reçeteli ilaçların reçete örneğinin bulundurulması tavsiye olunur.
İstisnai bazı uygulamalar dışında et, et ürünleri, süt, süt ürünleri, egzotik hayvan ve bitkiler, ateşli silahlar, patlayıcı madde, uyuşturucu madde ve pornografik malzemenin ülkeye sokulması yasaktır.
Kontrollerde tespit edilen 10.000 Avro üzerindeki paraların ve değerli eşyaların, organize suçlardan elde edilmiş olan kazançları tespit etmek amacıyla, kaynağı sorulmaktadır. Bu durumda olan kişilerin gümrük makamlarına bildirim yapma zorunluluğu bulunmaktadır. 10.000 Avro’nun üzerinde para ve değerli eşyaların bildirilmemesi halinde paraya el koyulması ve ceza uygulanması söz konusudur. Bildirilmesi halinde ise vergi uygulanmamaktadır.
Ülkemize girişte gümrük kapılarında yığılmaların önlenebilmesi bakımdan, karayoluyla üzerinden ülkemize gelecek olan vatandaşlarımızın T.C. Kimlik Numaralarını mutlak suretle yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.
KARAYOLLARININ DURUMU VE GÜVENLİK
Almanya’da yol güvenliği açısından herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Gece ve gündüz seyahat emniyeti vardır. Otoyol üzerlerinde çok sayıda konaklama tesisi mevcuttur.
Yol güvenliği bakımından vatandaşlarımız, pasaport, nüfus cüzdanı gibi kıymetli belgelerini yanlarında bulundurmalıdır. Ayrıca, beraberlerinde fazla miktarda para bulundurmamaları tavsiye olunur. Türkiye’de kendilerine gerekli olacak parayı önceden bir banka şubesine havale etmeleri en güvenilir yöntemdir.
Trafik kurallarına ve trafik işaretlerine uyulduğu takdirde güvenli bir yolculuk yapılması mümkündür.
Trafik sağdan akmaktadır. Trafik işareti bulunmayan kavşaklarda, sağdan gelen aracın; göbeklerde ise göbek içinde seyreden aracın geçiş üstünlüğü vardır. Yolların belirli yerlerinde kameralar bulunmakta olup, hız limitini aşan araçların fotoğrafını çekmekte; ardından para cezası uygulanmaktadır. Otobanlarda, gündüzleri de farların açık tutulması gerekmektedir.
TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Güvenli seyahat için, trafik işaret ve işaretçileri ile hız limitlerine titizlikle riayet edilmesi gerekmektedir.
Yeni ehliyet alan sürücülerin alkollü olarak trafiğe çıkmaları yasak olup, 2 yıl veya daha uzun süredir ehliyet sahibi olan sürücüler, 0,5 promil veya üzeri alkollüyken trafik seyrini bozacak şekilde araç kullanma ya da ölümlü veya yaralamalı bir kazaya sebep vermeleri halinde, hapis cezasına çarptırılabileceklerdir.
Otomobillerin arka koltuklarında da kemer takma mecburiyeti vardır. Ayrıca 2006 yılı ortasından itibaren gün içinde de farların açık olması zorunludur.
TEMSİLCİLİK İRTİBAT BİLGİLERİ VE YARARLI TELEFONLAR
T.C. BERLİN BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres : Heerstr. 21, 14052 Berlin
Telefon : 00 49 30 896 80 211
Faks : 00 49 30 893 18 98
E-posta : konsulat.berlin@mfa.gov.tr
Web adresi : www.berlin.bk.mfa.gov.tr
Başkonsolosluk servis birimleri iletişim bilgileri:
Pasaport : 0049 30 896 80 237/269
Pasaport Teslim : 0049 30 896 80 260
Doğum-Nüfus-Evlilik-Tereke: 00493089680222/241/230
Vatandaşlık : 0049 30 896 80 231/239
Askerlik : 0049 30 896 80/219/243
Vize : 0049 30 896 80 245
Noterlik : 0049 30 896 80 225/226/227/244
Tebligat : 0049 30 896 80 214
Boşanma tanıma/tenfiz: 00 49 30 89680234
Nöbetçi / Acil Durum Telefonu : 00 49 1639519346
Bağlı Birimler:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği
Telefon : 0049 30 341 53 95
Faks : 0049 30 342 42 04
E-Posta :berlinats@csgb.gov.tr
Din Hizmetleri Ataşeliği
Telefon : 0049 30 612 880 24
Faks : 0049 30 612 880 23
E-Posta : berlin.ataselik@diyanet.gov.tr
Eğitim Ataşeliği
Telefon : 0049 30 229 18 61
Faks : 0049 30 890 406 99
E-Posta : berlinea@meb.gov.tr
Tapu ve Kadastro Ataşeliği
Telefon : 0049 30 896 802 78
Faks : 00 49 30 893 18 98
E-Posta : berlintapu@tkgm.gov.tr
Hukuk Danışmanı:
Telefon : 0049 30 89680258
E-Posta : berlinbk.hukuk@mfa.gov.tr
T.C. DÜSSELDORF BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres : Willstätter Str. 9, 40549 Düsseldorf
Tel : 0049 151 196 05 102 ya da 0049 151 244 49 176 (Mesai saatleri dışında acil durum telefonlarıdır.)
Santral : 0049 211 45 47 80
Faks : 0049 211 45 47 822
Web sayfası : http://dusseldorf.bk.mfa.gov.tr/
E-web sayfası : http://dusseldorf.bk.fscnet.net/
e-posta : konsulat.duesseldorf@mfa.gov.tr
Başkonsolosluk servis birimleri iletişim bilgileri:
Pasaport : 0049 211 45 47 818-813-861-823-851
Nüfus : 0049 211 45 47 824-859-870
Evlenme : 0049 211 45 47 854
Boşanma Tescil: 0049 211 45 47 838
Vatandaşlık : 0049 211 45 47 826-880-844
Askerlik : 0049 211 45 47 853
Vize: 0049 211 45 47 827
Noterlik : 0049 211 45 47 839-852-868
Tebligat : 0049 211 45 47 812-814
Bağlı Birimler:
Ticaret Ataşeliği
Adres : Graf Adolf Str. 80, 40210 Düsseldorf
Tel : 0049 211 355 81 13
Faks : 0049 211 355 82 10
E-posta : dusseldorf@ekonomi.gov.tr
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği
Adres : Willstätterstr. 9, 40549 Düsseldorf
Tel : 0049 211 45 47 846
E-posta : dusseldorf@ailevecalisma.gov.tr
Eğitim Ataşeliği
Adres : Willstätterstr. 9, 40549 Düsseldorf
Tel : 0049 211 45 47 842
Faks : 0049 211 43 60 949
e-posta : egitimdus@t-online.de
Din ve Sosyal Hizmetler Ataşeliği
Adres : Willstätterstr. 9, 40549 Düsseldorf
Tel : 0049 211 45 47 830
Faks : 0049 211 470 93 22
e-posta : dusseldorfdinhizmetleri@gmail.com
dusseldorf.ateselik@diyanet.gov.tr
Aile ve Sosyal Politikalar Ataşeliği
Adres : Willstätterstr. 9, 40549 Düsseldorf
Schiesstr. 55, 40549 Düsseldorf
Tel : 0049 211 45 47 816 ve 817
Tel : 0049 211 538 14 820 ve 0049 211 538 18 855
e-posta : ‘dusseldorf1@ailevecalisma.gov.tr’
Diğer Yararlı Telefonlar:
THY Düsseldorf:
Adres: Graf-Adolf-Platz 1-2, 40213 Düsseldorf
Tel: 0049 (1805) 849 266
Tel: 0049 (211) 385 426 0
Faks: 0049 (211) 382 158
İŞBANK AG Düsseldorf:
Adres: Graf-Adolf-Strasse 70, 40210 Düsseldorf
Tel: 0049 211 38 80 10
Faks: 0049 211 38 80 130
DENİZBANK Düsseldorf:
Adress: Graf-Adolf-Strasse 11, 40212 Düsseldorf
Tel: 0800 488 66 00
ZİRAAT BANK AG Duisburg:
Adres: Steinsche Gasse 24-26, 47051 Duisburg
Tel: 0049 203 28 53 40
T.C. ESSEN BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres : Am Zehnthof 55, 45307, Essen
Tel (Santral) : 0049 201 842160
Tel (Nöbetçi) : 0049 1743061206
Faks : 0049 201 423867
e-posta : konsulat.essen@mfa.gov.tr
web adresi : http://essen.bk.mfa.gov.tr
facebook : facebook.com/essenbk/
Twitter : https://twitter.com/TC_Essen
Bağlı Birimler:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği
Tel : 0049 201 8421633
Faks : 00 49 201 784779
E-posta : essen@csgb.gov.tr
Eğitim Ataşeliği
Tel : 00 49 201 8421631
Faks : 00 49 201 422256
E-posta : krvessen@meb.gov.tr, egitimessen@hotmail.com
Din Hizmetleri Ataşeliği
Tel : 00 49 201 8421628, 00 49 201 8155363-64
Faks : 00 49 201 624458
E-posta : essen.ataselik@diyanet.gov.tr
T.C. FRANKFURT BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres : Kennedyallee 115-117, 60596 Frankfurt am Main
Telefon : 00 49-69 713 773 (Santral)
Telefon : 0049 160 966 52 270 (Nöbetçi)
Faks : 00 49 69 713 77 485
e-posta : konsulat.frankfurt@mfa.gov.tr
web adresi : www.frankfurt.bk.mfa.gov.tr
Bağlı Birimlerin Telefon Numaraları:
Tamam Ekonomi Ataşeliği : 069 / 777424
Ticaret Ataşeliği : 069/ 68970911
Eğitim Ataşeliği : 069 / 7072307
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği : 069 / 778841
Din Hizmetleri Ataşeliği : 069 / 778286
Kültür ve Tanıtma Ataşeliği : 069 / 233081
T.C. HAMBURG BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres : Tesdorpfstr. 18, 20148 Hamburg
Tel : 0049 – 40 – 44 80 33 -10/-12/-14/-17
Nöbetçi Tel. : 0049 178 732 81 09
Faks : 0049 – 40 – 44 52 58
E-posta : konsulat.hamburg@mfa.gov.tr
web sayfası : www.hamburg.bk.mfa.gov.tr
Başkonsolosluk servis birimleri iletişim bilgileri:
Pasaport : 0049 40 448033 36
Pasaport Teslim : 0049 40 448033 27
Nüfus : 0049 40 448033 24
Evlenme : 0049 40 448033 29
Vatandaşlık : 0049 40 448033 35/19
Askerlik : 0049 40 448033 24
Vize : 0049 40 448033 29
Noterlik : 0049 40 448033 25/26
Tebligat : 0049 40 448033 61
Tereke : 0049 40 448033 24/55
Bağlı Birimler:
Ticaret Ataşeliği
Adres : Mittelweg 13, 20148 Hamburg
Tel : 0049 40 / 44 44 66
Faks : 0049 40 / 44 01 47
e-posta : hamburg@ticaret.gov.tr
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği
Adres : Mittelweg 13, 20148 Hamburg
Tel : 0040 40/ 44 80 93 66
Faks : 0049 40/ 44 80 93 55
e-posta : hamburg@ailevecalisma.gov.tr
Eğitim Ataşeliği
Adres : Mittelweg 13, 20148 Hamburg
Tel : 0049 40/ 410 73 99
Faks : 0049 40/ 401 38 799
e-posta : hamburg@meb.gov.tr
Din Hizmetleri Ataşeliği
Adres : Borstelmannsweg 68, 20537 Hamburg
Tel : 0049 40 / 20 90 66 05
Fax : 0049 40 / 20 90 66 07
e-posta : hamburg.ataselik@diyanet.gov.tr
T.C. HANNOVER BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres: An der Christuskirche 3, 30167 Hannover
Tel: 0049 511 – 76 86 50
(Acil Durumlar için 00 49 177 937 27 27)
Başkonsolosluk servis birimleri iletişim bilgileri:
(Servislerin doğrudan telefonlarına 13.30-15.30 saatleri arasında yanıt verilebilmektedir).
Nüfus: 0049 511 7686554 / 7686558
Askerlik: 0049 511 7686531 /7686549
Pasaport: 0049 511 7686556 / 7686513
Pasaport Teslim: 0049 511 7686513 – 7686541 / 7686543 / 7686556
Vatandaşlık: 0049 511 7686517 / 7686519 / 7686520
Evlenme: 0049 511 7686510
Tereke: 0049 511 7686522
Noter: 0049 511 7686522/7686534
Tebligat: 0049 511 7686516/7686568
Faks: 0049 511 – 17 700 veya 0049 511 76 86 591
E-posta: konsulat.hannover@mfa.gov.tr
Web Sayfası: www.hannover.bk.mfa.gov.tr
Facebook: www.facebook.com/TCHannover/
Twitter: www.twitter.com/tchannover
Bağlı Birimler:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği
Telefon: 0049 511 363 25 09 / 0049 511 76 86 548
Faks: 0049 511 300 81 04
E-Posta: hannover@csgb.gov.tr
Din Hizmetleri Ataşeliği
Telefon: 0049 511 169 03 62 / 0049 511 76 86 545
Faks: 0049 511 169 02 47
E-Posta: dinataselik@hotmail.com
Eğitim Ataşeliği
Telefon: 0049 511 373 90 511
Faks: 0049 511 373 39 21 48
E-Posta: hannover@meb.gov.tr
Ticaret Ataşeliği
Telefon: 00 49 511 21 55 0 444
E-Posta: hannover@ekonomi.gov.tr
Diğer Yararlı Bilgiler:
Türk Hava Yolları Hannover Ofisi
Tel: 0511 30 48 20
E-posta: hajops@thy.com
Faks: 0511 977 25 61
Türk Hava Yolları Bremen Ofisi
Tel: 0049 421 5208060
E-posta: bre@thy.com
Ziraatbank International Hannover Şubesi
Tel: 0511 12 10 83 30
Faks: 0511 12 10 83 50
T.C. KARLSRUHE BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres : T.C. Karlsruhe Başkonsolosluğu
Adres : Rintheimer Str. 82, 76131 Karlsruhe
Santral Tel : 0049 721 98 44 010 / 0049 721 98 44 050
Faks : 0049 721 85 60 13
E-posta : konsulat.karlsruhe@mfa.gov.tr
Web Sayfası : www.karlsruhe.bk.mfa.gov.tr
Web sayfası : http://karlsruhe.bk.mfa.gov.tr/
Başkonsolosluk servis birimleri iletişim bilgileri:
(Servislerinden 14.30-16.30 arasında telefonla bilgi alınabilir)
Nüfus-Doğum Servisi : 0049 721 9844024/15 veya 46
Vatandaşlık Servisi : 0049 721 9844041/25
Evlenme Servisi : 0049 721 9844034/24
Pasaport Servisi : 0049 721 9844 015/46
Askerlik Servisi : 0049 721 9844030/19
Noterlik Servisi : 0049 721 9844017/18
Tebligat Servisi : 0049 721 9844030/19
Tereke Servisi : 0049 721 9844034/24
Vize Servisi : 0049 721 9844034/24
NÖBETÇİ TELEFONU : 0049 176 653 102 39 / 0049 176 596 005 96
Bağlı Birimler:
Eğitim Ataşeliği
Tel :0049 721 856 128
Fax :0049 721 858 963
E-posta : karlsruhe@meb.gov.tr
Çalışma Ataşeliği
Tel : 0049 721 85 77 87
Faks : 0049 721 84 719
E-posta : karlsruhe@csgb.gov.tr
Din Hizmetleri Ataşeliği
Tel : 0049 721 618 42 64 / 0049 721 623 70 27
Faks : 0049 721 85 32 43
E-posta : karlsruhedinateseligi@gmail.com
T.C. KÖLN BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres : Luxemburger Str. 285, 50354 Hürth
Tel (Santral) : 0049 163 951 93 06 (08:30-16:30 arasında)
Faks : 0049 2233 939 8 166
Konsolosluk Çağrı Merkezi (Almanya) : 0049 30 30 70 80 90
BİZE YAZIN: http://koln.bk.mfa.gov.tr/Mission/Contact
e-posta : konsulat.koeln@mfa.gov.tr
Başkonsolosluk servis birimleri iletişim bilgileri:
(Servislerin doğrudan telefonlarına 14:30-16:00 saatleri arasında yanıt verilebilmektedir).
Askerlik : 0049 2233 939 8 139
Doğum : 0049 2233 939 8 152
Evlenme : 0049 2233 939 8 140
Noter : 0049 2233 939 8 143
Nüfus : 0049 2233 939 8 152
Tebligat : 0049 2233 939 8 167
Tereke : 0049 2233 939 8 140
Vatandaşlık : 0049 2233 939 8 128
Vize : 0049 2233 939 8 136
E-pasaport başvuru : 0049 2233 939 8 165
E-pasaport teslimat : 0049 2233 939 8 176
NÖBETÇİ TELEFONU : 0049 175 696 31 92
Bağlı Birimler:
Eğitim Ataşeliği
Tel : 0049 2233 939 8 132 – 0049 2233 722 34
Faks : 0049 2233 79 14 85
E-posta : koln@meb.gov.tr
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği
Tel : 0049 2233 97 96 90
Faks : 00 49 22 33 767 32
E-posta : koln@ailevecalisma.gov.tr
Din Hizmetleri Ataşeliği
Tel : 0049 2233 939 8 144 – 0049 2233 61 38 41
Faks : 0049 2233 61 38 40
E-posta : koln.ataselik@diyanet.gov.tr
T.C. MAİNZ BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres : An der Karlsschanze 7, 55131 Mainz
Tel : 00 49 6131 9826 00/017
Nöbetçi Tel : 0176-61484355
E-posta : konsulat.mainz@mfa.gov.tr
Web Sayfası : www.mainz.bk.mfa.gov.tr
Başkonsolosluk servis birimlerine santral üzerinden ulaşılabilmektedir.
Bağlı Birimler:
Din Hizmetleri Ataşeliği
Adres : An der Karlsschanze 7, 55131 Mainz
Tel : 00 49 6131 851 82
Faks : 00 49 6131 812 02
E-posta : dha- mainz@hotmail.com
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği
Adres : An der Karlsschanze 7, 55131 Mainz
Tel : 00 49 6131 9826 027
Faks : 00 49 6131 480 33 65
E-posta : mainz@ailevecalisma.gov.tr
Eğitim Ataşeliği
Adres : An der Karlsschanze 7, 55131 Mainz
Tel : 00 49 6131 831784
Faks : 00 49 6131 586 27 64
E-posta : mainz@meb.gov.tr
T.C. MÜNİH BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres : Menzinger Str. 3, 80638 München
Tel : 0049 89 1780310 (Santral)
Faks : 0049 89 1785660
e-posta : konsulat.muenchen@mfa.gov.tr
web adresi : www.munih.bk.mfa.gov.tr
Başkonsolosluk servis birimleri iletişim bilgileri:
Santral : 089 17 80 310
Nüfus, Doğum Servisi : 089 17 80 31 95
Vatandaşlık Servisi : 089 17 80 31 23 / 44
Evlenme Servisi : 089 17 80 31 93
Boşanma Servisi: 089 17 80 31 50
Pasaport Servisi : 089 17 80 31 94 /43
Askerlik Servisi : 089 17 80 31 25
Noterlik Servisi : 089 17 80 31 21
Tebligat Servisi : 089 17 80 31 93
Tereke Servisi : 089 17 80 3132
Vize Servisi : 089 17 80 31 22
NÖBETÇİ TELEFONU : 0163 2279490
Bağlı Birimler:
Eğitim Ataşeliği
Tel : 0049 89 17 81911
Faks : 0049 89 17 11 72 84
e-posta: munihegitim@googlemail.com
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Ataşeliği
Tel : 0049 89 55 02 88 48
Faks : 0049 89 55 02 88 49
e-posta : munih@csbg.gov.tr
Din Hizmetleri Ataşeliği
Tel : 0049 89 17 22 95
0049 89 1011 9059
Faks : 0049 89 10 11 90 61
e-posta : munihdha@outlook.com
Ticaret Ataşeliği
Tel : 0049 89 543 44 316
Faks : 0049 89 543 44 317
e-posta : munih@ekonomi.gov.tr
T.C. MÜNSTER BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres : Lotharinger str. 25-27, 48147 Münster
Tel : 0049 251-41 47 00
Faks : 0049 251-433 27
Web Sayfası : http://munster.cg.mfa.gov.tr/
Facebook: www.facebook.com/munsterbk/
Twitter : www.twitter.com/tc_munster_bk/
E-posta : konsulat.muenster@mfa.gov.tr
Başkonsolosluk servis birimleri iletişim bilgileri:
Askerlik Servisi : 00 49 251 414 70 17
Nüfus Servisi : 00 49 251 414 70 18
Vatandaşlık Servisi : 00 49 251 414 70 20
Tereke Servisi : 00 49 251 414 70 23
Ehliyet Servisi : 00 49 251 414 70 15
Pasaport Servisi : 00 49 251 414 70 27
Kimlik ve Pasaport teslimatı: 00 49 251 414 70 13
Seyahat Belgesi/Sınır Dışı: 00 49 251 414 70 25 / 27
Evlenme Servisi : 00 49 251 414 70 26
Vize Servisi : 00 49 251 414 70 21 / 28
Noter Servisi : 00 49 251 414 70 21 / 28 / 13
Tebligat Servisi : 00 49 251 414 70 11 / 22 – 00 49 251 414 70 23 / 24
NÖBETÇİ TELEFONU : 0163 4620 778
Bağlı Birimler:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği
Telefon : 00 49 251 287 99 200
ve 00 49 251 414 7052 /56
E-posta : munster@csgb.gov.tr
E-posta:munster@ailevecalisma.gov.tr
Faks : 00 49 251 287 99 201
Adres : Lotharinger Str. 25 – 27, 48147 Münster
Din Hizmetleri Ataşeliği
Telefon : 00 49 251 45 807 – 00 49 251 414 7054 – 00 49 251 414 7061
Faks : 00 49 251 484 35 27
e-Posta : munsterataselik@hotmail.com
Adres : Lotharinger Strasse 25-27, 48147 Münster
Web : www.munsterditib.de
Eğitim Ataşeliği
Telefon : 00 49 251 44 203 – 00 49 251 414 70 50 – 00 49 251 414 70 55
Faks : 00 49 251 433 27
E-Posta : munster@meb.gov.tr – munsteregitim@hotmail.de
Adres : Lotharinger Strasse 25-27, 48147 Münster
Web : www.munster.meb.gov.tr
T.C. NÜRNBERG BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres : Regensburger Str. 69, 90478 Nürnberg
Tel : 0049 911 946 760 (Santral),
Faks : 0049 911 468 962
E-Posta: konsulat.nuernberg@mfa.gov.tr
Web Adresi: www.nurnberg.bk.mfa.gov.tr
Facebook: T.C. Nürnberg Başkonsolosluğu
Twitter: TC_NuernbergBK
Bavyera Eyaleti okul yaz tatili günleri: 30.07.2021 – 13.09.2021
Thüringen Eyaleti okul yaz tatili günleri: 26.07.2021 – 04.09.2021
Başkonsolosluk servis birimleri iletişim bilgileri:
Pasaport: 00 49 911 9467611
Tebligat: 00 49 911 9467627
Noter : 00 49 911 946 7612
Tereke : 00 49 911 9467614
Evlenme : 00 49 911 9467613
Nüfus ve Doğum : 00 49 911 9467616
Askerlik : 00 49 911 9467611
Vatandaşlık : 0049 911 946 76 17
Vize : 00 49 911 9467628
NÖBETÇİ TELEFONU : 00 49 152 236 691 44 ve 0152 52814591
Bağlı Birimler
Eğitim Ataşeliği
Tel. : 00 49 911 9467648
Faks : 0049 911 468962
E-Posta : egitim.nurnberg@gmail.com
Çalışma Ataşeliği
Tel. : 00 49 911 9467634 veya 00 49 911 260166
Faks : 0049 911 4099293
E-Posta : nurnberg@ailevecalisma.gov.tr
Din Hizmetleri Ataşeliği
Tel. : 00 49 911 9467629
Faks : 00 49 911 466188
E-Posta : nurnberg.ataselik@diyanet.gov.tr
Diğer yararlı telefonlar:
THY Nürnberg : 00 49 911 92972-10, -11, -13 veya -17
İşbank Nürnberg : 00 49 911 92995380
T.C. STUTTGART BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres : Kernerplatz 7, 70182 Stuttgart
Tel : 0049 711 – 16 66 70
Faks : 0049 711 – 262 21 02
Web Sayfası : www.stuttgart.bk.mfa.gov.tr
e-posta : konsulat.stuttgart@ mfa.gov.tr
Facebook : T.C. Stuttgart Başkonsolosluğu
Twitter : www.twitter.com/stuttgartbk
Başkonsolosluk servis birimleri iletişim bilgileri:
Pasaport : 0049 711 – 16667-240 veya -250
Evlenme : 0049 711 – 16667-360 veya -366
Tereke/Tebligat : 0049 711 – 16667-350 veya -355
Vize : 0049 711 – 16667-205 veya -200
Nüfus : 0049 711 – 16667-140, -150, -160 veya -220
Askerlik : 0049 711 – 16667280
Noter : 0049 711 – 16667-330, -340 veya -235
Vatandaşlık : 0049 711 – 16667-170, -180 veya -190
NÖBETÇİ TELEFONU: 0049 179- 3602501 /00 49 152-36299208
Bağlı Birimler:
Eğitim Ataşeliği:
Adres : Kernerplatz 7, 70182 Stuttgart
Tel : 0049 711 16667-550 veya -540
e-posta : stuttgartegitimataseligi@hotmail.de
Faks : 0049 711 284 58 75
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği
Adres : Kernerplatz 7, 70182 Stuttgart
Tel : 0049 711 16667-510 veya -530
e-posta : stuttgart@ailevecalisma.gov.tr
Faks : 0049 711 887 86 299
Din Hizmetleri Ataşeliği
Adres : Kernerplatz 7, 70182 Stuttgart
Tel : 0049 711 16667-320
e-posta : stuttgart.ataselik@diyanet.gov.tr
Faks : 0049 711 260255
Ticaret Ataşeliği
Adres : Willy-Brandt-Str. 50, 70173 Stuttgart
Tel : 0049 711 540 96 505
e-posta : stuttgart@ekonomi.gov.tr
Diğer yararlı telefonlar:
THY Stuttgart Ofisi: 0049 711 – 225820
DİĞER YARARLI TELEFONLAR:
Alman Otomobilciler Derneği ADAC Telefon numaraları şu şekildedir:
Almanya dışı : 0049 89-222222
Almanya içi : 0180-2222222
Polis : 110
İtfaiye : 112
Ambulans : 19222
Acil Zehirlenme hattı: 00 49 30 398 24 51 veya 398 26 65
Seyahat Güzergahı Üzerindeki Ülkelerin Almanya’daki Başkonsolosluklarının Telefon Numaraları:
Bulgaristan Başkonsolosluğu : 089-17117614
Yunanistan Başkonsolosluğu : 089-492061 veya 64
İtalyan Başkonsolosluğu : 089-4180030
Hırvatistan Başkonsolosluğu : 089-982521 veya 22
Avusturya Başkonsolosluğu : 089-998150
Romanya Başkonsolosluğu : 089-553307 veya 08
Sırbistan ve Karadağ Başkonsolosluğu : 089-9824750
Slovak Cumhuriyeti Başkonsolosluğu : 089-9233 4900
Slovenya Cumhuriyeti Başkonsolosluğu : 089-5439819
Bosna-Hersek Başkonsolosluğu : 089-9828064
DUYURULMASINDA YARAR GÖRÜLEN EK HUSUSLAR
Federal Almanya’da 01.01.2008 tarihinden itibaren Berlin, Köln, Hannover, Darmstadt, Frankfurt (Hessen Eyaleti’ndeki birçok başka şehirde), Münih ve Düsseldorf bölgeleri ile Ruhr bölgesindeki kentlerin şehir merkezleri başta olmak üzere oluşturulan bazı ekolojik çevre bölgelerine çevre pulu olmayan araçlara giriş yasağı getirilmiştir. Bunun yanısıra Euro 4 emisyon normu ve altında olan dizel motorlu taşıtların 01.01.2019 tarihi itibariyle Stuttgart şehrine girişleri yasaklanmıştır. Ayrıca, 01.07.2020 tarihinden itibaren Euro 5 emisyon normu ve altında olan dizel motorlu taşıtların başta Stuttgart şehir merkezi olmak üzere Bad-Cannstatt, Feuerbach ve Zuffenhausen semtlerine girişleri yasaklanacaktır.
Uygulamanın başladığı yerlerde, sözkonusu çevre pulu olmaksızın şehir merkezlerine arabayla giren sürücülerin 80,00 Avro ceza ödemeleri gerekmektedir. Bahsekonu uygulamalar hakkında “www.umwelt-plakette.de” adresindeki internet sitesinden ayrıntılı bilgi temini mümkündür. Internet sayfası https://www.cevre-pulu.com/tr/ linki altında Türkçe olarak da hizmet vermektedir.
Berlin’de Euro 5 (dahil) emisyon normunun altında olan dizel taşıtlar ile Euro 3 emisyon normunun altındaki benzinli taşıtların, Berlin’in Leipziger Straße, Brückenstraße, Friedrichstraße, Reinhardtstraße, Stromstraße, Alt-Moabit, Hermannstraße ve Silbersteinstraße caddelerinin belirli kısımlarına girişleri 2019’un Ekim ayı itibariyle yasaklanmıştır. Halihazırda, yasak kapsamında şehir merkezinde toplam 2,9 kilometrelik cadde alanında kısıtlama mevcut olup, sözkonusu mesafe Berlin karayolları ağının %0,05’ine denk gelmektedir.
Hessen Eyaleti’nde bulunan Darmstadt şehrinde 1 Haziran 2019 tarihinden itibaren Euro 6 emisyonundan düşük dizel araçlar ile Euro 1 ve 2 benzinli araçların şehir merkezindeki Heinrichstrasse ve Hügelstrasse caddelerine girememesi konusunda bir karar alınmıştır.
Hamburg’da 31.05.2018 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulama ile bütün araçlar için Max-Brauer-Allee (Altona semti) mavi çevre olarak belirlenmiştir. Bu caddede, dizel yakıt (Euro-6 normuna uymayan taşıtlar) kullanan taşıtların geçiş yasağı bulunmakta olup ihlali halinde 25 – 27 Avro cezası ödenmektedir.
Transit geçecek özel araçlar için yaş sınırı bulunmamaktadır. Sürücü belgesi, ruhsat ve trafik sigortalarının (Uluslararası Yeşil Sigorta Kartı) olması gerekmektedir.
Hapis cezası öngörülen trafik suçları: Genel olarak ölümle sonuçlanmayan trafik kazalarının cezaları paraya çevrilmektedir.
Kazaya sebebiyet verme durumunda, özellikle ölüm ve yaralanma durumlarında uygulanan mevzuat: Ölüm ve yaralamaya yol açan trafik kazalarında Trafik Kanunu ile Ceza Kanunu hükümleri uygulanmaktadır.
Vatandaşlarımızın sürücü belgesi, araç ruhsatı, trafik sigorta belgesi, pasaport ile kimlik kartlarını yanlarına almayı unutmamaları ve üzerlerinde fazla miktarda para bulundurmamaları tavsiye olunmaktadır.
Karayolundan Danimarka ve diğer kuzey ülkelerinden gelerek güney istikametinde seyredecek vatandaşlarımızın ihtiyaç halinde ulaşabilecekleri polis ve ambulans telefon numaraları (hotline) 110 ve 112’dir. Seyahat öncesinde COVİD-19 ile mücadele tedbirleri nedeniyle Danimarka sınırının transit geçişlere açık olup olmadığının teyit edilmesi tavsiye olunur.
Hamburg’un güneyinde bulunan Elbe nehri üzerindeki tünel ve köprülerde trafik yoğunluğuna bağlı olarak zaman zaman uzun kuyruklar meydana gelmektedir. Elbe nehri üzerinden hangi geçiş yolunun daha uygun olduğu konusunda yerel radyolardan (Özellikle FM “92.3 Hz” frekansından yayın yapan NDR INFO Radyosundan) günün her saatinde uyarı anonsları yapılmakta olduğundan Almanca bilen vatandaşlarımızın Hamburg’da trafikte seyrederken radyolarını açık bulundurmaları faydalı olacaktır.
Yolculuk esnasında otoyollardaki trafik konusunda bilgi veren bölgesel radyo kanallarının takip edilmesinin seyahat güvenliği açısından yararlı olacağı düşünülmektedir. Kuzey Ren Vestfalya bölgesinde yolculuk esnasında otoyollardaki trafik konusunda bilgiler, bölgesel radyo kanalı “Antenne Düsseldorf”dan (FM 104.2 Hz) takip edilebilir. Ayrıca otomobil kulüplerine üye vatandaşlarımızın seyahatleri öncesi sözkonusu kulüplere başvurarak seyahat edecekleri güzergâhlar ve diğer hususlar konusunda bilgi almaları tavsiye olunur. Vatandaşlarımızın kayıtlı bulundukları zorunlu kasko sigorta şirketlerinden mutlaka uluslararası yeşil sigorta kartını (bu kartın geçilecek ülkeler için geçerli olmasına dikkat edilmeli) yola çıkmadan önce temin etmeleri gerekmektedir.
Kullanılan aracın mülkiyet sahibi dışında başka bir şahıs tarafından getirilmesi durumunda, Konsolosluk veya noterlikçe onaylı vekâletname gerekmektedir. İlgili ülkenin Gümrük, Belediye, Emniyet, mahkeme gibi resmi makamlarca onaylanmış gerçek kişilerin kendi aralarında düzenledikleri, Uluslararası Tur İttifakı ve Uluslararası Otomobil Federasyonu üyesi ülkelerin otomobil kuruluşlarınca düzenlenen, otomobil firmaları ve diğer tüzel kişiliklere ait taşıtlar için firma sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayını içeren vekâletnameler ile taşıtın girişine izin verilmektedir. Dolayısıyla, sürücü vekâletnameleri Başkonsolosluklarda düzenleneceği gibi, Alman Otomobil Kurumu (ADAC) şubelerinde düzenlenen sürücü vekâletnameleri de geçerlidir.
İzin Yolu
www.izinyoluhaber.com