Türkiye’de, Yunanistan ve Bulgaristan gibi komşu ülkede araç muayene yaptırmak, TÜV (Control Technique) almak mümkün mü?
Muayenesi geçmiş bir araba ile yola çıkılır mı?
Yazımızda kısaca bu sorulara cevap verip, bazı tavsiyelerde bulunmaya çalışağız.
İnsanlık halidir, izin heyecanı ile aracın birkaç ay sonra bitecek olan muayenesini farketmemiş olabilirsiniz.
Fakat, aracın muayene geçerlilik tarihi, en az pasaport geçerlilik tarihi, oturum kartı geçerlilik tarihi kadar önemli olduğunu unutmamak gerekir.
Eğer araç muayene tarihi izin tarihinden önce biterse, dönüş yolunuzda birçok sorun sizi bekliyor olabilir.
Bazı ülkeler, sizi trafiğine sokmamak üzere kapıdan geri çevirebilir. Gümrüklerde farkedilmemiş olsa bile, ülke içinde polis kontrolünde aracınız bağlanabilir.
Muayene için aracın bağlanması veya ülkeye alınmamasına sebep, trafiğe uygun olduğu tespit edilmemiş bir aracın, sigortasının da geçerli olmayacağı yönündeki polisin inisiyatif kullanmasıdır.
Aslında araç sigortası çoğu ülkede muayene yoksa da geçerlidir. Muayenesi geçmiş bir araç kullanmak, oturduğunuz ülkede sadece para cezası gerektirir.
Fakat bu, bir kaza geçirmeniz durumunda sigorta şirketinizle sorun yaşamayacağınız anlamına gelmez.
Sigorta şirketi, kazanın nedenlerinin teknik kontrol eksikliği ile doğrudan bağlantılı olup olmadığını ispatlanmanızı isteyebilir. Sigorta kapsamını daraltabilir, bazı şeyleri karşılamayabilir.
Bu yüzden, sigorta şirketi ile olan anlaşmanızı bilmeyen polis, yapması gereken ilk şeyi yapıp aracınızı trafiğe almayabilir veyahut da bağlayabilir.
Bu durumda yapılabilecek çok fazla şey yoktur. Başka bir ülkeden çıkmayı denemek zaman kaybetmeden yapılacak ilk şey olabilir.
Bir başka yapılacak şey ise, sigorta şirketinize ve gümrük polisine aracın trafiğe uygun olduğuna dair, ispat niteliğinde bir ekspertiz raporu almak olabilir.
Avrupa Birliği üyesi bir devletin muayene istasyonuna giderek, aracınızın trafiğe uygun olduğuna dair bir rapor alabilirsiniz. Geçerliliği, sizi ülkenize götürecek süreye göre verilecek olan ekspertiz raporu, elinizde bir kanıt, aracınızın sağlam olduğunun ispatı olacaktır.
Keza Almanya, tatil sırasında muayenesi biten araçların bulundukları ülkedeki (AB üyesi olması şart) muayene istasyonuna giderek, aracının trafiği uygun olduğuna dair rapor almasını ve o raporla Almanya’ya kadar gelmesini tavsiye ediyor.
Bu, sigorta şirketinizle bir sorun yaşamamanız için de çok önemlidir. Kaza durumunda elinizdeki önemli bir belgedir.
Kısacası, aracınızı muayenesi biterse, herhangi bir devletten muayene yaptırmak mümkün değildir. Buna Türkiye’de dahildir. Avrupa Birliği üyesi olan devletlerin araçları, yine başka bir AB üyesi devletten TÜV, kontrol teknik, muayene alamaz. Ülkelerin denetleme mekanizmaları kendine özeldir ve başka bir ülkeye devredilmez.
Fakat başka bir ülkeden ekspertiz raporu alınabilir.
Alınan ekspertiz raporu, hem gümrüklerden geçerken gösterilebilir, hem de bir kaza durumunda sigorta şirketinize ve karşı tarafa aracınızın sağlam olduğuna dair kanıt niteliğindedir. Sizi birçok suçlamadan kurtarabilir.
Yine de tüm bunlarla uğraşmak yerine, izine çıkmadan önce aracınızın muayenesini yeniden yaptırmanız, hem aracınız, hem çevreniz hem de can ve mal güvenliğiniz için çok daha kolay ve hayırlı olacaktır.
İzin Yolu ekibi olarak kazasız belasız yolculuklar diler, herzman yanınızda olduğumuzu tekrar hatırlatmak isteriz.