6.8 C
Berlin
Perşembe, Nisan 18, 2024

Araç Kameraları Dashcam’lar hakkında bilmeniz gerekenler!

Araba kameraları giderek daha popüler hale geliyor. Nedeni ise bir kaza geçirdiğinizde anlaşmazlık veya şüpheli durumlarda, mahkemede kimin hatalı olduğunu netleştirmeye yardımcı oluyor. Kullanabileceğiniz en iyi araç kameralarını ve kullanım şartlarını sizler için araştırdık.

ARAÇ KAMERASINA NEDEN İHTİYACINIZ VAR?

Hiç ihtiyaç duymamış olmayı dileseniz bile: Bir kaza durumunda, bir araç kamerası en iyi şahidiniz olabilir ve kimin hatalı olduğunu tarafsız, hızlı bir şekilde netleştirmeye yardımcı olur. Hatta bir araba sigortası şirketi, kamera sahipleri için özel koşulların reklamını bile yaptı, çünkü bunlar acil bir durumda küçük bir güvencedir. Pek çok sürücü şüpheci olsa da, araba kameralarının artık Almanya’da da çok popüler olmasına şaşmamalı. Çünkü kaza incelemede kameraların avantajlarına rağmen küçük cihazlar yasal bir gri alanda hareket etmektedir. Bu nedenle satın almadan önce araç kamerası modellerine yakından bakmanız tavsiye edilir.

BİR ARAÇ KAMERASINDA BULUNMASI GEREKEN KRİTERLER NEDİR?

En iyi araç içi kameraları en azından iyi kayıt yapabilmeli ve kurallara uymalıdır. Bu nedenle satın alırken aşağıdaki özelliklere dikkat etmelisiniz:

  • Görüntü kalitesi , Full HD kayıtlara karşılık gelen en az 1080p olmalıdır .
  • Kare hızı da nispeten yüksek olmalıdır. Sorunsuz kayıtlar için en az 30 fps olmalıdır .
  • Geniş açılı lense sahip bir kamera da önerilir . 140 derece tüm şeridi kaplamak için yeterlidir.
  • Önemli: döngü işlevi DVR Kısa sekanslarda belleğin üzerine yazar, bu nedenle kamera veri koruma yasasına da uygundur – ve bu nedenle işlev bir zorunluluktur.
  • Çoğu kamera zaten bir G-sensörü ile birlikte gelir . Güçlü titreşimlere veya ani yön değişikliklerine dayalı olarak bir kazayı algılar. Bir dizi daha sonra salt okunur olarak kaydedilir.
  • Bir GPS modülü önerilen bir ekstradır. Kaydedilen kliplere kendi arabasının konumunu, hızını ve rotasını ekler.​

ARAÇ KAMERALARINA ALMANYA’DA İZİN VERİLİYOR MU?

Genel olarak: Evet, sürücüler araç kamerası takabilir. Ancak belirleyici olan, kayıtlara ne olduğudur. Federal Adalet Mahkemesi (BGH) 2018’de (dosya numarası VI ZR 233/17), kaza soruşturması için araba kameralarından alınan videoların mahkemede delil olarak kabul edilmesine karar verdi. Bununla birlikte, münferit davalarda bunların dikkate alınıp alınmaması hakimlere bağlıdır. Ek olarak, araç içi kamera kullanıcıları hala gri bir alandadır. Genel Veri Koruma Yönetmeliği’ne (GDPR) göre, kamuya açık yollarda filme alınan kişinin izni olmadan kayıt yapılması yasaktır. Çevredeki kişilerin yüzleri ve plakaları onların rızası olmadan filme alınırsa, kanunları kendiniz çiğniyorsunuz demektir. Araç kamerası videoları yalnızca mahkemede delil olarak kullanılabilir ve asla çevrimiçi olarak yayınlanamaz.

Ayrıca buda yasak!: Mahkeme kararı olmadan diğer sürücülerin yaptıkları kural ihlallerini Videoya çekip polise bildirmek, Bu şekilde kendinizi suçlu durumuna düşürüp hakkınızda yasal işlem yapılmasına sebep olursunuz.

ARAÇ KAMERALARI AVRUPA’DA  YASAK MI?

Araç kameralarının bazı Avrupa ülkelerinde sorunsuz kullanılmasına izin verilirken, başka yerlerde de veri koruma endişeleri var. Örneğin Avusturya’da bir araçtan veya özel mülkten izleme yapılması yasaktır. Araç kameraları da burada gri bir alana düşüyor. Satın alma ve eklemeye izin verilir, kayıtların kaydedilmesi – bir kaza durumunda kanıtların saklanması dışında – yasaktır. Mahkemede bile diğer araç plakalarının sansürlenerek delil olarak sunulmalıdır. Benzer kurallar Belçika, Yunanistan, Lüksemburg, Portekiz ve İsviçre’de de geçerlidir. Diğer Avrupa ülkeleri özel kullanıma izin vermektedir: Bosna-Hersek, Danimarka, Fransa, İtalya, İngiltere, Hırvatistan, Hollanda, Norveç, İsveç ve daha birçok ülkede kullanım büyük ölçüde yasaldır. Yurtdışına seyahat ederken, tavsiye edilir.

ARAÇ İÇİ KAMERA TAKMAK İÇİN EN İYİ YER NERESİDİR?

Ön araç kamerası monte etmek için en iyi yer, dikiz aynasının ortasıdır. Bu, kameranın arabanın önünde olan her şeyi biraz yüksek bir konumdan çekmesini sağlar, ancak aynı zamanda görüşü kısıtlamaz. Sürücüler yolu ve dikiz aynasını engelsiz bir şekilde görebilir. Araç kamerası, ekran görüntüsü modu kullanılarak kolayca ayarlanabilir. Lensin dümdüz ileri doğrultulması ve arabanızın önündeki trafiği tam olarak yakalaması önemlidir.

Çoğu model, bir vantuz veya yapışkan film ile doğrudan bölmeye yapıştırılır. Ön camda bir parlama şeridi varsa, kamera bunun altına yerleştirilmelidir. Unutmayın: Bir araç kamerasının genellikle pili yoktur veya yalnızca küçük bir pili vardır, 12V çakmaklığa kablo ile bağlanarak çalışır. Park gözetleme sistemini kullanmak istiyorsanız, pilsiz bir kamerayı araç elektroniğine bağlamanız gerekir – deneyimli tamirci veya profesyoneller için bir durum. Çift araç içi kameralar, kablolarının düzgün bir şekilde bağlanması gereken ek bir arka cam kamerası ile birlikte gelir.

ARAÇ KAMERASI NE ZAMAN KAYIT YAPMAYA BAŞLAR?

Çoğu araç kamerası, aracı çalıştırılır çalıştırılmaz sürekli olarak kayıt yapar. Yani Kontak açılır açılmaz kamera da çalışır. Ancak, BGH (Bundesgerichtshof) hükmüne göre bu yasa dışı olduğu için kameranın bir döngü işlevine sahip olması gerekir. Hafızadaki kayıtlı görüntü malzemesinin üzerine her zaman kısa aralıklarla yeni kayıtlar yazılır. Bu, kullanılan dahili belleğe veya SD karta hiçbir materyalin kaydedilmediği anlamına gelir. Araç kamerasının G-sensörü tehlikeli bir durum veya kaza algılarsa, kaydedilen sekans ayrı olarak kaydedilir ve yazmaya karşı korumalıdır. Birçok kamera, bir düğmeye basılarak manuel kayıt modu ile birlikte gelir. Kameranın park izleme işlevi varsa, kamera bekleme modunda çalışabilir ve kayda başlayabilir. Ancak bu, ya yerleşik bir şarj edilebilir pil ya da kameranın aracın yerleşik elektronik aksamına kalıcı olarak kablolanmasını gerektirir.

İŞTE EN İYİ KULLANABİLECEĞİNİZ ARAÇ KAMERALARI

  • ABASK GERİ GÖRÜŞ KAMERALI ARAÇ KAMERASI

Abask, iyi bir fiyat-performans oranına sahip eksiksiz bir paket sunuyor: Ön için bir araba kamerasına ek olarak, arka cam için ikinci bir kamera ve 32GB  bellek boyutuna sahip bir SD kartı da var. Kamera, zorunlu döngü işlevi ve bir G-sensörü ile birlikte geliyor. Sensör bir darbe bildirirse, dizi bloke edilir ve üzerine yazılmaz. Ön kamera yüksek çözünürlükte (1080p) videolar kaydeder, 170 derecelik görüş açısına sahip geniş açılı lens sayesinde yol kenarları da videoya alınır. Kamerayı aracın yerleşik elektroniğine kabloyla bağlayan herkes, kameranın park izleme işlevini de kullanabilir.

Abask araç kamerası

 

  • NEXTBASE 422GW ÖN KAMERA

Nextbase 422GW araç kamerası , döngü kaydı ve G-sensörleri gibi standart işlevlere HD ve SOS işlevi ekler. Bir kazadan sonra, Bluetooth veya Wi-Fi ile bağlanan bir akıllı telefona bir alarm gönderilir. Yanıt yoksa, GPS özellikli cihaz bir acil durum araması gönderir. Buna ek olarak, araba kamerası, yerleşik elektroniklere kablolamaya gerek kalmadan bir park modu sunar. Entegre pil sayesinde kamera, bekleme modunda yedi güne kadar park çarpmalarını veya Vandalizm’i yani aracınıza zarar verenleri kaydedebilir.

Nextbase 422GW ön kamera
  • AZDOME ARABA KAMERASI

Azdome araç kamerası , 4K görüntü çözünürlüğünde kayıt imkanı sunarken, geceleri de iyi video kalitesi vaat ediyor . Wi-Fi özellikli kamera, videoları bir uygulama aracılığıyla bir akıllı telefona hızlı bir şekilde aktarabilir. Yasaların gerektirdiği şekilde, videolar yalnızca G-sensor bir kaza tespit ederse max. 128 GB kapasiteli hafıza kartına kaydedilir. Aksi takdirde, döngü işlevi tarafından sürekli olarak belleğin üzerine yazılır. Azdome ayrıca kameraya konum ve hızı belirlemek için kullanılabilen bir GPS modülü entegre eder.

AZDOME araç kamerası

 

  • MİO MİVUE 788 ARAÇ İÇİ KAMERASI

Mio’nun MiVue 788 araç kamerası, yüksek kontrastlı bir Full HD kameraya sahiptir. Ayrıca kısa bölümlerde üzerine yazılan döngü kayıtları da yapıyor. Üç eksenli G-sensörü şok algılarsa, dizi salt okunur olarak kaydedilir. Entegre GPS, kayıtlarla birlikte konum ve hız gibi verileri de kaydeder. Kamera ayrıca bir park gözetleme işlevi sunar, ancak bunun için isteğe bağlı “SmartBox” gerektirir.

Mio MiVue 788 Araç içi kamerası

 

  • GARMİN ARAÇ KAMERASI 57

Yalnızca iki inçlik bir ekran köşegeniyle Garmin DashCam 57 , daha kompakt cihazlardan biridir – ancak işlevlerden de mahrum değildir . Garmin’in araç kamerası ayrıca döngü kayıtları alır ve bir kaza algılandığında yalnızca kısa dizileri kaydeder. Konum, hız ve zamana ilişkin GPS verileri de kaydedilir. Kamera, maksimum 1440p çözünürlükte HDR videolar bile kaydeder.

Garmin Araç Kamerası 57
  • ROLLEİ ARAÇ KAMERASI 402

Kamera uzmanı Rollei ayrıca araç kameraları da sunuyor. 402 modeli , bir kameranın en azından küçük bir fiyata yapabilmesi gereken her şeyi sunar: Dahili G-sensörü bir kaza bildirmedikçe, döngü işlevi kayıtların üzerine yazılır . Bir GPS alıcısı bunun için önemli bilgileri saklar. Kamera videoları HD olarak kaydeder, kızılötesi kesme filtresi kayıtlardaki yansımaları azaltır. Ayrıca Rollei, park izleme olanağı sunar: Dahili lityum iyon pil sayesinde kamera, harici bir güç kaynağı olmadan 24 saate kadar çalışabilir.

Rollei araç kamerası 402

 

  • VİOFO A119 ARAÇ KAMERASI

Viofo’nun A119 araç içi kamera, entegre ekran ve seçim düğmeleriyle birlikte kompakt kama şekliyle otomobilin içine dikkat çekmeden sığar. Kamera yapışkan bir ped ile tutturulmuştur, ancak sürekli güç kaynağı gerektirir, pil yoktur. Buna karşılık küçük kamera, döngü kayıtlarının standart özelliklerine ve bir G-sensörüne ek olarak HDR kayıtlar ve bir GPS modülü sunuyor. İsteğe bağlı olarak, kameranın yerleşik elektronik aksama kalıcı olarak bağlandığı bir donanım kiti de sipariş edilebilir. Park gözetleme sistemi de kullanılabilir.

VIOFO A119 araç kamerası

 

  • NEXTBASE 622GW ARAÇ KAMERASI

Nextbase araç kameralarının en üst modeli tam donanımlı olarak gelir: kamera videoları 4K olarak kaydeder, yerleşik bir görüntü sabitleyici ve bir polarizasyon filtresi görüntüyü tekrar keskinleştirir – bu nedenle büyük bir hafıza kartı şarttır. Ayrıca gemide: bir SOS işlevi, bir GPS modülü ve Amazon Alexa üzerinden sesli kontrol. Kaydedilen dosyalar bir akıllı telefon uygulaması kullanılarak hızlı bir şekilde indirilebilir. Cihaz, araç içi kamera kayıtlarını görüntülemek için üç inçlik bir ekran sunar.

Nextbase 622GW araç kamerası

 

  • VANTRUE N4 ARAÇ KAMERASI

Vantrue araba kamerası yalnızca bir kamera lensi değil, üç kamera lensi sunuyor! 4K ana kamera öne doğru film çekiyor, cihazdaki başka bir kamera da otomobilin içini full HD çözünürlükte çekiyor. Ayrıca arka cam için Full HD kayıtlar için uygun olan üçüncü bir kamera da dahildir. Üç kamera ile bellek de daha büyük olmalıdır: Bu nedenle maksimum 512 GB’ta kadar depolama alanına sahip SD kartlar takılabilir. Tabi ki, G-sensörü ve döngü kayıt işlevi gemide, bir GPS modülü isteğe bağlı. Kamerada pil yok, ancak bir süper kapasitör var. Bu daha dayanıklı olmasına rağmen, bir güç bağlantısı gerektirir.

VANTRUE N4 araç kamerası

 

  • MOTOROLA MDC 100 ARAÇ İÇİ KAMERA

Motorola’nın araç kamerası çok makul bir fiyata geliyor, ancak yine de orada olması gereken hemen hemen tüm özellikleri sunuyor. Döngü işlevi, acil durum düğmesine basılarak bir, üç, beş veya on dakika olarak ayarlanabilir veya G-sensörü bir kaza algılarsa diziler takılı mikro SD karta kaydedilir. Bir mikrofon da ortam gürültüsünü kaydeder. Kamera ayrıca bir lityum polimer pil ile bağımsız olarak çalışır ve bir USB bağlantı noktası üzerinden şarj edilir.

MOTOROLA MDC 100 araç kamerası
€54,95 Amazon’da satın al

  • TRUECAM A7S ARAÇ KAMERASI

TrueCam A7s, nispeten düşük bir fiyata Full HD kayıtlar vaat ediyor. Aksi takdirde, araç içi kamera, sabit bellek üzerine yazma ile döngü kaydı ve bir kayıt düğmesi gibi olağan özelliklerle birlikte gelir. dizileri salt okunur olarak kaydetmenin yanı sıra kayıtları ve GPS verilerini bir mikro SD karta otomatik olarak kaydeden bir kaza algılama. Kamera ayrıca dahili uzun ömürlü süper kapasitörlere sahiptir. Ayrıca piller, kontak kapalıyken bile cihaza güç sağlar.

TrueCam A7S araç kamerası
€114,99 Amazon’da satın al

Hazırlayan: Ferit Odabas İZİN YOLU

Bunlarada göz atın

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bizi Takip Edin

389,369BeğenenlerBeğen
131,967TakipçilerTakip Et
226TakipçilerTakip Et
388,281TakipçilerTakip Et
976TakipçilerTakip Et
59,628AboneAbone Ol
- Tanıtım-spot_img
- Advertisement -

Son Haberler