7.6 C
Berlin
Cuma, Mart 29, 2024

Schengen Vizesi Dijital başvuru mümkünatı geliyor

Schengen Bölgesi. Vizede gelinen Nokta, Dijital Başvuru yapılması. Başvurular artacak, Zaman kaybı azalacak peki işlem hızlanacakmı?

Avrupa Birliği ülkelerine seyahat için gerekli olan Schengen vizesi başvuruları, yakın bir gelecekte internet üzerinden yapılabilecek.

Avrupa Komisyonu tarafından, koronavirüs salgını sonrası gündeme getirilen yeni uygulama Schengen vizesine başvuruları kolaylaştırmayı, vizeyi hırsızlığa ve dolandırıcılığa karşı daha dirençli hale getirmeyi amaçlıyor.

Komisyon tarafından hazırlanan “dijital vize” önerisi Avrupa Parlamentosu (AP) Sivil Özgürlükler Komitesi’nde kabul edildi.

AP ve AB Konseyi tarafından tartışılacak olan yeni düzenlemenin 2026 yılında başlaması öngörülüyor.

Avrupa Komisyonu, beş yıllık geçiş döneminin ardından 2031 yılından itibaren Schengen uygulamasına dahil tüm birlik üyelerinin, dijital vize başvurusunu kullanmasını hedefliyor.

Türkiye’den her yıl yaklaşık bir milyon kişinin başvurduğu Schengen vizesinin dijitalleşmesine ilişkin ayrıntılar şöyle:

Dijital vize uygulamasına neden gerek duyuldu?

Covid 19 salgını sırasında vize başvurularını askıya alması üzerine üye devletler, vize işlemlerinin dijitalleştirilmesini hızlandırması için Avrupa Komisyonu’na çağrıda bulundu.

Komisyon, Schengen Bölgesi’ne seyahat eden üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik vize politikasını “daha modern, müşteri dostu ve güvenli bir araç haline getirmek için” dijital başvuru önerisini hazırladı.

Dijital vize başvurusu ne zaman yürürlüğe girecek?

AB Konseyi ve AP arasındaki müzakerelerin sonucuna göre, AB Seyahat Bilgileri ve Seyahat Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) üzerinden dijital başvuru platformun geliştirilmesi 2024’te başlayacak. Başvurular 2026’da faaliyete geçebilir. Beş yıllık geçiş döneminin ardından tüm Üye ülkeler 2031’de dijital başvuru sistemini kullanmaya başlayacak.

Dijital başvuru ile vize almak kolaylaşacak mı?

Yeni düzenleme ile vize başvurusu daha kolay yapılabilecek. Başvuru sahipleri, konsolosluk ya da büyükelçiliklere gitmek zorunda kalmayacak.

Ancak başvuru için gerekli belge ve değerlendirme koşullarında bir değişiklik olmayacak. Gerekli koşullara sahip olmayan kişilerin başvurusu reddedilecek.

Dijital Schengen vizesi başvurusu nasıl yapılacak?

AB vizesine ihtiyaç duyan kişiler önce sistem üzerinde güvenli bir hesap oluşturacak. Bu hesap üzerinden başvuru formu doldurup kendilerinden istenen gerekli belgeleri yükleyecekler. Daha sonra vize ücretini internet üzerinden ödeyerek başvurularını tamamlayacaklar.

Sistem, başvuruyu otomatik olarak seyahatin ana varış noktasının bulunduğu Schengen ülkesine yönlendirecek.

Bunlarada göz atın

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bizi Takip Edin

389,369BeğenenlerBeğen
131,967TakipçilerTakip Et
226TakipçilerTakip Et
388,281TakipçilerTakip Et
976TakipçilerTakip Et
59,628AboneAbone Ol
- Tanıtım-spot_img
- Advertisement -

Son Haberler