18.9 C
Berlin
Cumartesi, Temmuz 27, 2024

AB, üye ülkelerde kullanılabilecek tek tip Avrupa Engelli Kart konusunda anlaştı

Avrupa Birliği Üye Ülkeleri, engellilerin kıtada dolaşımını ve erişimini kolaylaştıracak tek tip Avrupa Engelli Kart hususunda anlaştı.

Avrupa Komisyonu tarafından Eylül ayında sunulan Avrupa Engelli Kartı ve Avrupa Özel Park Kartı tasarısı Avrupa ülkeleri Sosyal İşler Bakanları tarafından onay aldı. Brüksel’de yapılan toplantıda engelli kişiler için tüm Avrupa ülkelerinde geçerli olacak Avrupa Engelli Kartının uygulamaya konması konusunda anlaşma sağlandı. Tasarıda yer alan Avrupa Özel Park Kartının da geliştirilmesine onay verildi.

Avrupa Engellilik Kartı, Avrupa Birliği genelinde geçerli olan ve engelli bireyin yerel halk ile aynı haklardan yararlanmasını garanti ediyor. Buna, eğlence parkları, kültürel etkinlikler, spor tesisleri, toplu taşıma vb. yerlerde geçerli olabilecek indirimli giriş ücretleri, öncelikli erişim, yardım veya diğer ayrıcalıklı muameleler de dahil.

Bakanlar ayrıca engelliler için mevcut Avrupa Özel Park Kartının geliştirilmesi konusunda da mutabık kaldı. Yeni birleşik kart, direktifin yürürlüğe girmesinden beş yıl sonra sınır ötesi ulaşım için mevcut park kartlarının yerini alacak ve AB genelinde aynı park haklarının uygulanmasını garanti edecek.

Avrupa Eşitlik Komiseri Helena Dalli’ye göre, engelli kişiler statülerinin tanınmasındaki farklılıklar nedeniyle sıklıkla diğer üye devletlerde engellerle karşılaşmaktaydı. Dalli toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, bu kartın engelli bireylerin AB’de serbest dolaşımını kolaylaştıracağını dile getirdi.

Kartlarda QR kodu olabilir

Avrupa Engelli Kartı üç aydan az olan kısa süreli seyahatler için geçerli olacak, ancak Üye Devletler tedbirleri üç aydan uzun süreli konaklamalar için de uygulamayı tercih edebilecek. Üye devletler hem fiziksel hem de dijital kartlar düzenleyecek ve dolandırıcılığı önlemek için bu karta bir QR kodu ekleyebilecek.

Üye devletlerin, Avrupa Parlamentosu ile yönerge üzerinde müzakerelere başlamaları 2024’ün başlarında başlaması bekleniyor.

 

Bunlarada göz atın

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bizi Takip Edin

389,369BeğenenlerBeğen
131,967TakipçilerTakip Et
226TakipçilerTakip Et
388,281TakipçilerTakip Et
976TakipçilerTakip Et
59,628AboneAbone Ol
- Tanıtım-spot_img
- Advertisement -

Son Haberler