7.6 C
Berlin
Cuma, Mart 29, 2024

Almanya’da yakıt fiyatları yeni yılda tekrar yükselecek

E10 tipi Benzinin bir litresi şu anda ülke çapında günlük ortalama 1.66 euro’ya satışa sunuluyor. Bu, bir hafta önce daha da ucuzdu.

Dizel ise litre başına üç sent ila 1,75 ile 1.80 euro arasında değişiyor. ADAC uzmanı Andreas Hölzel, “Benzin için haftalardır fiyatların normalleşmesini yaşıyoruz” diyor. Bu, ham petrol fiyatındaki gelişmenin benzin ürününü ve dolayısıyla benzin istasyonu fiyatlarını da etkilediği anlamına gelir.

Ham petrolün varili için şu anda yaklaşık 83 dolar (78 euro) ödeniyor. Kasım ayında 100 dolar sınırına ulaşılmıştı. Şu anda, Almanya’daki benzin, 2022’nin şimdiye kadarki en ucuz gününde olduğu kadar çok veya az maliyetli: 7 Ocak’ta,  Süper Plus benzin E5’in fiyatı litre başına 1,64 euro idi.

Dizel fiyatı hala benzin fiyatının üzerinde

Dizel yakıt, Almanya’da benzinden yaklaşık 20 sent daha az vergilendirilmektedir ve bu nedenle uzun yıllar boyunca benzin istasyonlarında önemli ölçüde daha ucuza satıldı.

Örneğin, kamyon trafiği ve nakliye firmaları nedeniyle artan talebin yanı sıra ısıtma yağı talebi de bu fiyat oranını tersine çevirdi. Buna ek olarak, dizel gaz sıkıntısı nedeniyle elektrik üretmek için giderek daha fazla kullanılmaktadır. 2023 Yılından itibaren benzin istasyonlarında “dramatik bir değişiklik” beklenmiyor. Dizel durumunda, kış mevsimi ısıtma yağı talebiyle sona erer ermez fiyatların ilkbahar aylarında düşmesi bekleniyor.

Komşu ülkelerde akaryakıt fiyatları

Öte yandan, Almanya’nın batısındaki veya doğusundaki sınır bölgelerinde yaşayan ve zaman zaman komşu ülkelerden yakıt alanlar, değişen yakıt fiyatlarına uyum sağlayabilirler. Örneğin, Lüksemburg Enerji Bakanlığı benzin istasyonları için yeni maksimum fiyatları açıkladı – ülkede hükümet üst sınırları koyuyor.

Dizel şimdi komşu ülkede litre başına 1.60 euroya mal oluyor, eskisinden dört sent daha az. 95 Oktan Premium benzin fiyatı litre başına 1,45 avro olarak şimdilik değişmeden kalıyor. Komşu ülkelerin fiyat seviyesi genellikle komşu bölgelerdeki benzin istasyonu tarifelerini etkiler.

Ülkenin doğusunda durum farklı, çünkü komşu Polonya’da yakıt yeni yılda önemli ölçüde daha pahalı olacak. Ülkenin vergi portalına göre, Polonya hükümeti 1 Ocak 2023’te yakıttaki KDV’yi yüzde 23’e yükseltecek.

Bu, ulusal sınırın gerisindeki yüzde sekizlik mevcut ve azaltılmış KDV oranının yalnızca yıl sonuna kadar geçerli olacağı anlamına geliyor. KDV oranlarındaki artışın benzin istasyonu fiyatlarını 20 ila 25 sent artırması muhtemel. Şu anda, Polonya’daki yakıt fiyatları Almanya’dan 25 ila 35 sent daha ucuz.

Komşu ülke, keskin bir şekilde yükselen benzin ve dizel fiyatları nedeniyle geçen yaz vergi indirimine karar vermiş ve uygulamıştı. Şimdi süresi doluyor.

Bunun nedeni Avrupa Birliği’nin vergi kurallarıdır. Bu tür düşürülmüş vergi oranları, KDV sistemi ile ilgili bir AB direktifiyle çelişmektedir. Direktif, AB iç pazarında adil rekabeti sağlamayı amaçlamaktadır.

Rusya’dan petrol alınmayacak

Yine başka bir durumun önümüzdeki aylarda bölgesel olarak farklı benzin istasyonu fiyatlarına yol açması muhtemeldir. Örneğin, Brandenburg’daki Schwedt’teki rafinerinin önümüzdeki bahardan itibaren Rusya’dan petrol sevkiyatı olmadan çalışması ve diğer tedarikçilere geçmesi gerekecek.

Her ne kadar bölgedeki benzin istasyonlarının arzı güvenli kabul edilse de benzin ve dizel ülkenin diğer bölgelerinden tedarik edildiğinden lojistiğin daha pahalı hale gelmesi muhtemeldir. Bunun da istasyonlardaki fiyatlar üzerinde bir etkisi olması muhtemeldir.

Genel olarak, Almanya’da yakıt alırken, sürücüler en iyi şekilde akşam 6 ile 7 arasında veya daha sonra tekrar akşam 8 ile 22:00 arasında benzin istasyonuna gitmelidir. Sabah saatlerine kıyasla, litre başına on iki kuruşa kadar tasarruf edebilirler. Bu, hem dizel  benzinli aracı olanlar için geçerlidir.

 

 

Bunlarada göz atın

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bizi Takip Edin

389,369BeğenenlerBeğen
131,967TakipçilerTakip Et
226TakipçilerTakip Et
388,281TakipçilerTakip Et
976TakipçilerTakip Et
59,628AboneAbone Ol
- Tanıtım-spot_img
- Advertisement -

Son Haberler