19.4 C
Berlin
Cuma, Temmuz 26, 2024

Bulgaristan Marketlerinde Fahiş Fiyatlara karşı Hükümet Denetleme yapmaya başladı

Bulgaristan – Devlet organları tarafından yapılan kontroller, Bulgar süpermarketlerinde yüksek marjlar ve çok sayıda ihlal buluyor

Bulgar hükümet bakanları ve diğer yetkililer tarafından 2 Mart’ta düzenlenen bir basın toplantısında, geçen ay devlet organları tarafından yapılan kontrollerde gıda fiyatlarında yüzde 90’dan fazla marjların yanı sıra çok sayıda haksız ticari uygulama vakası tespit edildiği bildirildi.

Bekçi Tarım Bakanı Yavor Geçev basın toplantısında, Ocak 2023’teki yıllık gıda fiyatları enflasyonunun, Kasım ayındaki yüzde 26,1’lik zirvenin ardından yıllık bazda yüzde 24,5 olduğunu söyledi.

Gechev, toptan ve perakende fiyatlar arasında çok büyük marjlar olduğunu söyledi.

Kaşar peyniri, yumurta, tereyağı ve salatalık gibi kalem örneklerini okuyan Gechev, süt ürünleri gibi bazı ürünlerde marjların “anlaşılmaz ve hatta genişlediğini” söyledi.

Bu, “aşırı yüksek, haksız yüksek fiyatlar” şüphelerini artırdı.

Denetimler, Tüketiciyi Koruma Komisyonu (CPC), Bulgaristan Gıda Güvenliği Dairesi ve Ulusal Gelir Dairesi tarafından gerçekleştirildi.

Bekçi Başbakan Yardımcısı Hristo Alexiev, “Perakende zincirlerine savaş açmıyoruz, böyle bir savaş açmak da istemiyoruz” dedi.

Devletin gıda pazarına müdahale etme niyeti olmadığını söyledi.

Alexiev, “Yapmak istediğimiz tek şey, tüketicilerin ve savunmasız grupların çıkarlarını korumak ve nüfusun sırtından aşırı kar elde edilmemesini sağlamaktır” dedi.

CPC denetimleri, 471 denetim sırasında 452 ihlal tespit etmiştir.

CPC başkanı Stoil Alipiev basın toplantısında en yaygın haksız ticaret uygulamalarının sahte “bugün yalnızca bu fiyata” veya yanlış “en düşük fiyat” iddialarını içerdiğini söyledi; etiketteki fiyat ile kasadaki fiyat arasındaki tutarsızlıklar; broşürlerde reklamı yapılan ürünler için promosyon fiyatlarıyla süpermarketlere çekilen müşteriler, ancak varışta ürünlerin orada olmadığını fark eden müşteriler; ürünlerin ağırlığındaki tutarsızlıklar; ve örneğin Türkiye’den geldiklerinde ürünlerin Bulgar olarak yanlış etiketlenmesi.

Bulgaristan Gıda Güvenliği Dairesi tarafından yapılan 333 denetimde 32 ihlal tespit edilirken, Ulusal Gelir Dairesi 340 denetime katılarak 71 ceza verdi.

Alexiev, kalıcı izleme kurmak amacıyla fiyat kontrollerinin devam edeceğini söyledi.

“Şu anda enflasyon eğrisi düşüyor ve bu açıkça görülüyor. Gıda eğrisi yukarı doğru gidiyor. Bu da tüm bu önlemleri almamızı sağlıyor” dedi.

Kapıcı Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nikola Stoyanov, üreticiden perakendeciye kadar zincirin tüm temsilcileriyle görüştüğünü ve “zincirin her katılımcısının diğerini suçladığını”, suçlama kabul edilmediğini söyledi.

Stoyanov, “Bulgar vatandaşının bu kadar yüksek bedeller ödemesinin hiçbir mantığı yok” dedi.

Daha önce, 2 Mart’ta bTV’ye verdiği bir röportajda, Bulgaristan’daki büyük süpermarket zincirlerini temsil eden Modern Ticaret Derneği başkanı Nikola Vulkov şunları söyledi: “Ülkemizdeki tüketici sepeti, ortalamadan yaklaşık yüzde 30 daha ucuz. AB’.

Vulkov’a göre, bazı malların diğer ülkelerde daha ucuz olmasının nedenlerinden biri, gıdaya uygulanan katma değer vergisinin orada daha düşük olması.

“Farklı ülkelerde bir noktada daha düşük fiyatlarla bulunabilen bireysel ürünler her zaman olacaktır. Bu, ülkemizdeki tüketici sepetinin daha pahalı olduğu anlamına gelmiyor” dedi.

Bunlarada göz atın

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bizi Takip Edin

389,369BeğenenlerBeğen
131,967TakipçilerTakip Et
226TakipçilerTakip Et
388,281TakipçilerTakip Et
976TakipçilerTakip Et
59,628AboneAbone Ol
- Tanıtım-spot_img
- Advertisement -

Son Haberler